• Pridaj recept
  • 	Krehký marhuľový koláč

    Krehký marhuľový koláč



    Suroviny

    • 250g polohrubej múky
    • 130g masla
    • 90g práškového cukru
    • 1 vanilínový cukor
    • štipka soli
    • 2 žĺtky
    • 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
    • 1-2 lyžice mlieka
    • Plnka:
    • 450ml ovocného sirupu
    • 1,5 balíčka vanilkového pudingového prášku
    • 1 žĺtok
    • 3 lyžice pomletých mandl
    • 30g masla
    • 80g najemno pomletých piškót
    • 500g marhúľ
    • 1 vajce na potretie

    Postup

    Z múky, zo zmäknutého masla, z práškového cukru, vanilínového cukru, citrónovej kôry, štipky soli, žĺtkov a z mlieka vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 40 minút do chladu. Medzitým pripravíme plnku: Z ovocnej šťavy, 1 žĺtka a pudingového prášku uvaríme puding. Pridáme mandle, maslo, premiešame a necháme vychladnúť. Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu a vyložíme ním dno vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 22cm. Cesto posypeme 40g najemno pomletých piškót. Rozotrieme vychladnutý puding, ktorý posypeme zvyšnými pomletými piškótami. Na to rovnomerne poukladáme rozpolené marhule. Rúru vyhrejeme na 200°C. Druhú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske, položíme na marhule a jemne pritlačíme. Okraje cesta spojíme, povrch potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 45 minút. Po vychladnutí vyberieme z formy a pokrájame.


    Nové recepty