• Pridaj recept
  • 	Slivkový koláč

    Slivkový koláč



    Suroviny

    • 300g polohrubej múky
    • 40g kryštálového cukru
    • 30g droždia
    • 125ml vlažného mlieka
    • 3 žĺtky
    • 75g rozpusteného masla
    • 50ml rumu
    • soľ
    • na sirup a blanšírované slivky:
    • 150g kryštálového cukru
    • 250ml vody
    • 750g vykôstkovaných sliviek
    • 3PL slivkového džemu
    • 50ml brandy

    Postup

    Na dosku preosejeme múku, primiešame kryštálový cukor. V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme polovicu vlažného mlieka a necháme nakysnúť. Prilejeme zvyšné mlieko, v ktorom sme rozmiešali žĺtky. Pridáme soľ, vlažné rozpustené maslo, rum a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste. Pripravíme sirup a blanšírované slivky: Cukor rozpustíme vo vode a uvaríme sirup. Vykôstkované slivky pokrájame na štvrtiny, vložíme do sirupu a privedieme do varu. Slivky z horúcedo sirupu opatrne vyberieme a necháme vychladnúť. Sirup varíme ešte 5 minút, potom vmiešame džem a brandy a prevaríme. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov Celzia. Vykysnuté cesto vypracujeme na pomúčenej doske, vložíme do vymastenej formy a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 25 minút. Vlažný koláč vyklopíme, popicháme špajľou a polejeme slivkovým sirupom. Podávame s blanšírovanými slivkami.


    Nové recepty