Go Back

Zemiaková polievka

Suroviny

  • 400 g zemiaky
  • 1 L vývar z kostí
  • 3 PL olej
  • 2 PL hladká múka
  • 150 zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
  • hrsť hríby
  • 2 strúčiky cesnak
  • 50 g cibuľa
  • 50 g slanina
  • 1 lyžička rasca
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán

Postup

  • Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vlažným vývarom, dobre rozmiešame a krátko povaríme.
  • Pridáme na tenké pásiky pokrájanú zeleninu, rozkrájané hríby a roztlačený cesnak.
  • Malé kocky slaniny opražíme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme ju do ružova.
  • Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a varíme v slanej vode s rascou.
  • Keď zmäknú, prilejeme všetko k polievke, pridáme opraženú slaninu s cibuľou, ochutíme ju čiernym korením, majoránom a ešte chvíľu povaríme.