Go Back

Jahodová polievka

Suroviny

  • 5 dl voda
  • 200 g čerstvé jahody
  • 2 dl biele víno
  • 15 g kukuričný škrob
  • 60 g kryštálový cukor
  • 1/2 citrón
  • 5 cl griotka
  • 1 dl šľahačka

Postup

  • Očistené jahody dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a pokrájame na plátky. 
  • Do vriacej vody pridáme cukor, citrónovú kôru a chvíľu povaríme. 
  • Do časti vody (2dl) vložíme polovicu pokrájaných jahôd, trocha povaríme a necháme vychladnúť. 
  • Takto upravené jahody použijeme ako vložku do polievky. 
  • Zvyšné jahody rozvaríme v cukrovej vode, zahustíme škrobom, pretrieme cez husté sitko a necháme vychladnúť. 
  • Do vychladenej zahustenej tekutiny pridáme víno a chuťovo ju zvýrazníme citrónovou šťavou. 
  • Podávame dobre vychladnutú v miskách alebo šálkach s piškótami. 
  • Pri podávaní pridáme do polievky povarené jahody, griotku a vyšľahanú smotanu.