Go Back

Fazuľová polievka

Suroviny

  • 1 l vývar
  • 200 g fazuľa
  • 40 g masť
  • 50 g očistená koreňová zelenina (zeler, mrkva, petržlen)
  • 50 g hladká múka
  • 10 g mletá červená paprika
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • strúčik cesnaku
  • 30 g očistená cibuľa
  • petržlenová vňať

Postup

  • Očistenú a dôkladne umytú fazuľu zalejeme studenou vodou a necháme napučať (najvýhodnejšie deň vopred). 
  • Napučanú fazuľu varíme prikrytú vo vode, v ktorej bola namočená. 
  • Len čo začne mäknúť, pridáme zeleninu pokrájanú na malé kocky, cesnak rozotretý so soľou a všetko uvaríme takmer do mäkka. 
  • Na masti speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme múku a pripravíme zápražku, do ktorej zamiešame mletú červenú papriku. 
  • Pripravenú zápražku ihneď zalejeme vývarom, dobre rozmiešame a nalejeme do vriacej fazule. 
  • Zahustenú polievku okoreníme a varíme pomalým najmenej 25 minút. 
  • Nakoniec podľa chuti dosolíme. 
  • Tesne pred podávaním pridáme posekanú zelenú petržlenovú vňať.