Špargľová krémová polievka
Špargľová krémová polievka
Suroviny
- 700 g olúpaná špargľa
- 500 g zemiaky
- 2,5 l voda
- 250 ml smotana na šlahanie
- 1 ks tavený syr (napr. bambino)
- 1 kocka bujónu
- soľ
- posekaná bazalka alebo petržlenová vňať
Postup
- Špargľu pokrájame na menšie kúsky (asi 12 pekných kúskov aj s hlavičkou si odložíme na neskôr).
- V osolenej vode uvaríme špargľu s pokrájanými zemiakmi.
- Po 15 minútach varenia pridáme odložené kúsky špargle a kocku bujónu.
- Varíme asi 10 minút a potom ich opatrne vyberieme z polievky na tanier.
- Do hrnca pridáme tavený syr, miešame pokiaľ sa nerozpusti a prikryté necháme pár minút variť.
- Ručným mixérom rozmixujeme špargľu a zemiaky v polievke na jemný krém, do ktorého opatrne prilejeme smotanu. Krátko povaríme.
- Ochutíme nasekanou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.
- Polievku rozdelíme do tanierov a do každého vložíme po dve uvarené špargľové hlavičky.