Go Back

Jablkovo-tvarohová žemľovka

Suroviny

  • 4 žemľa (môžu byť aj rožky)
  • 5 dl mlieko
  • 500 g jablká
  • 400 g mäkký tvaroh
  • 20 g hrozienka
  • 100 g maslo
  • 2 vajce
  • 100 g práškový cukor
  • mletá škorica

Postup

  • Žemle pokrájame na tenké plátky a navlhčíme mliekom s rozšľahaným vajcom. 
  • Jablká očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle, tvaroh zmiešame s celým vajcom, hrozienkami, trochou práškového cukru. 
  • Misu vymastíme maslom, na dno poukladáme žemle, na ne rozložíme jablká, posypeme cukrom a škoricou, položíme tvarohovú vrstvu, posypeme cukrom, zakryjeme žemľami a znova dáme jablkovú a tvarohovú vrstvu. 
  • Nakoniec uložíme zvyšok žemlí, pokvapkáme roztopeným maslom a upečieme. 
  • Teplú žemľovku ešte posypeme cukrom.