Na výzore záleží. Pravá Treska v majonéze musí byť „strapatá“

Treska je naše národné jedlo. Dá sa vôbec v širokej ponuke rozlíšiť, ktorá je tá pravá?

3.3.2023 (SITA.sk) – Treska je naše národné jedlo. Dá sa vôbec v širokej ponuke rozlíšiť, ktorá je tá pravá? Je o tom veľa sporov, no odpoveď je jednoduchá – poznáte ju na prvý pohľad, pričom podľa majstrov lahôdkarov z RYBY Košice musí byť „strapatá“. Presne taká bola, keď ju v roku 1954 začali vyrábať. Správny pomer bieleho chudého mäsa z tresky a majonézy dodávajú Treske tradičnú lahodnú chuť, konzistenciu a nezameniteľný „strapatý“ vzhľad.

Tento rok je rokom tridsiateho výročia samostatnosti Slovenska. Na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia sa tak skončilo viac než 70 rokov písania spoločnej histórie Čechov a Slovákov. Hoci máme stále veľa spoločného, v mnohých veciach sa líšime. Nie nadarmo jedno zo slovenských prísloví hovorí: „Iný kraj, iný mrav.“ Oba národy sú na vlastné špecifiká a tradície, medzi ktoré bezpochyby partia národné jedlá, právom hrdé.

Zrodená na Slovensku

Česká a slovenská kuchyňa sú vďaka spoločnej minulosti nielen v jednej republike, ale aj v jednej monarchii, úzko prepojené s rakúskou či s maďarskou kuchyňou. Na druhej strane, viedenskú a rakúsku kuchyňu ovplyvnili české a slovenské kuchárky, ktoré tam varili. Predsa sa dá nájsť niekoľko jedál, ktorými sa Česi a Slováci pýšia samostatne. Napríklad sviečková na smotane je výhradným národným gastronomickým klenotom našich susedov. Ani halušky s voňavou bryndzou a slaninou sa nemajú za čo hanbiť. Náš národ si ich obľúbil vďaka valachom z Rumunska. Boli také populárne, že ich ľudia začali pasovať za národné jedlo. Či už jeden, alebo druhý pokrm, však často nájdeme na jedálničku oboch krajín. Veľmi špecifickým jedlom, ktoré sa zrodilo v roku 1954 na území Slovenska, je Treska v majonéze. Jej poslaním bolo výživovo nasýtiť povojnovo zdecimované obyvateľstvo, mäsa bolo vtedy málo. Šalát z tresky veľmi rýchlo prirástol k srdcu najmä ľuďom spod Tatier a platí to aj dnes. Treska sa za komunistického režimu predávala viac-menej výhradne na Slovensku, v Česku len v Ostrave, kde si ju vyžiadali miestni Slováci, ktorí pracovali v miestnych baniach. Aj dnes RYBA Košice exportuje rýdzo slovenskú tresku v majonéze aj do zahraničia, najmä pre Slovákov žijúcich v cudzine.

Dobrá Treska je na pohľad strapatá a zamatová

V supermarketoch sa nachádzajú rôzne „špeciálne“ tresky, okrem klasických tresiek aj jogurtové, vegánske či šalátové verzie a jej mazľavé napodobneniny zo sleďov. V záplave desiatok produktov je veľmi nápomocné vedieť, ako rozpoznať pravú tradičnú tresku. To, čo tvorí názov výrobku, je práve ryba, z ktorej je vyrobená – Treska. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina, ktorá patrí do šalátu pre svoju nenahraditeľnú štruktúru a farbu mäsa. Už na oko sú viditeľné chlpaté vlásočnice, ktoré jej spolu s lahodnou majonézou dodávajú typický rozstrapatený charakter. Je na pohľad zamatová, nemá byť lesklá od oleja a mazľavá z nekvalitných rýb.

„Tresky sú považované za jedny z najkvalitnejších rýb na trhu, sú však drahšie. Trhová cena tresky je aktuálne viac ako dvakrát drahšia než cena sleďov, ktoré sú u niektorých značiek ekonomicky výhodnejšou náhradou. Logiku, že treska v majonéze by sa mala vrátiť k pôvodnej retro receptúre, oprášila RYBA Košice v roku 2018, kedy na slovenský trh uviedla retro výrobok Treskoslovenská Treska v majonéze. RYBA Košice chuťou svojej retro tresky v majonéze stelesňuje chuť rodnej domoviny už desiatky rokov. Načúvame našim spotrebiteľom a oni sú za to vďační, často nám píšu pochvalné maily a aj výraz „stará“ dobrá chlpatá treska je od jedného z našich fanúšikov,“ hovorí generálny riaditeľ TAURIS GROUP Richard Duda

„Košická retro Treska si získala srdcia a chuťové poháriky mnohých milovníkov tradičnej tresky po celom Slovensku, aj tých, ktorí tresku z Košíc dovtedy nepoznali, alebo ju neochutnali,“ dodáva Duda.

Košická kvalita a retro chuť víťazí

Túto národnú pochúťku oceňujú aj odborníci z Asociácie spotrebiteľov v SR, ktorá v známom Test Magazíne nedávno testovala celkovo desať rôznych tresiek. Košická Treska Exklusiv a Treskoslovenská Treska obsadili prvé miesta za vynikajúce výsledky senzorických a laboratórnych testov. Obsahujú 100-percentné mäso z tresiek, čím sa spomedzi všetkých testovaných značiek najviac približujú pôvodnej československej norme z roku 1958. Navyše neobsahujú umelé sladidlá a svojím zložením sú vhodné aj pre celiatikov. Treskoslovenská treska svoju pozíciu na vrchole podčiarkla aj víťazstvom Voľby spotrebiteľov 2020, kde ovládla kategóriu Lahôdky.

Verní tradičným slovenským receptúram

„Prioritou našej spoločnosti je zostať verný tradičným slovenským receptúram. V tomto duchu sa nesie aj náš nový komunikačný vizuál, ktorý čerpá inšpiráciu v tradíciách a folklóre,“ uzatvára Duda.

Informačný servis

Viac k témam: PR, Treska
Zdroj: SITA.sk – Na výzore záleží. Pravá Treska v majonéze musí byť „strapatá“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *