Hrachová polievka
Hrachová polievka sa pripravuje z hrachu, masti, hladkej múky, údenej slaniny, cesnaku, soli, čierneho korenia a majoránu.
Hrachová polievka
Suroviny
- 150 g olúpaný sušený hrach
- 40 g masť
- 60 g hladká múka
- 50 g údená slanina
- 1 žemľa
- strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- majorán
Postup
- Dôkladne umytý a deň vopred namočený hrach uvaríme vo vode, v ktorej bol namočený, do mäkka.
- Počas varenia vyvarenú vodu dolievame.
- Uvarený hrach rozmixujeme v mixéri.
- Z masti a múky spravíme zápražku, zalejeme ju vodou, dobre rozmiešame, osolíme, okoreníme a za občasného miešania varíme pomalým varom 45 minút.
- Do uvarenej polievky pridáme hrach, roztlačený cesnak, soľ, majorán a ešte chvíľu povaríme.
- Údenú slaninu pokrájanú na malé kocky opražíme a masť z nej zlejeme.
- Na masti zo slaniny opečieme žemľu pokrájanú na tenké rezance, ktorú spolu s opraženou slaninou pridáme do polievky tesne pred podávaním.
Hodnotenie receptu:
Názov
Hrachová polievka
Publikované dňa