Go Back

Ukrajinský boršč

Chod Polievka
Autor admin

Suroviny

  • 250 g hovädzie mäso
  • 100 g bravčového pliecka
  • 200 g hovädzie kosti
  • 200 g koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
  • 250 g hlávková kapusta
  • 100 g zemiaky
  • 150 g cvikla
  • 40 g rajčiakový pretlak
  • 40 g masť
  • 20 g hladká múka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 40 g cibuľa
  • 1 dl kyslá smotana
  • čierne a nové korenie
  • bobkový list, soľ, ocot
  • 1,5 l voda

Postup

  • Mäso a kosti dôkladne poumývame, zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme pomalým varom asi 30 minút.
  • Mäkké mäso vyberieme z vývaru (bravčové mäso vyberieme skôr ako hovädzie) a pokrájame ho na tenšie rezance.
  • Vývar precedíme cez husté sitko. Očistenú koreňovú zeleninu pokrájame na hrubšie rezance.
  • Na polovičnej dávke masti opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájanú zeleninu, krátko opražíme, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme menším množstvom vlažného vývaru a dobre premiešame.
  • Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na hrubšie rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetky koreniny a uvaríme do mäkka.
  • Na zvyšku masti udusíme cviklu pokrájanú na hrubšie rezance spolu s rajčiakovým pretlakom a octom.
  • Krátko pred dovarením pridáme pokrájané mäso, udusenú cviklu a roztlačený cesnak so soľou.
  • Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a ochutíme octom. Smotanu podávame osobitne v omáčniku.