Go Back

Kyslá šošovicová polievka

Suroviny

  • 150 g šošovica
  • 50 g očistená koreňová zelenina (mrkva, petržlen, kaleráb)
  • 2 dl kyslá smotana
  • 100 g očistené zemiaky
  • 40 g masť
  • 40 g hladká múka
  • soľ
  • bobkový list
  • ocot
  • 40 g očistená cibuľa

Postup

  • Očistenú a dobre umytú šošovicu zalejeme studenou vodou, necháme zovrieť a potom varíme miernym varom, až kým nie je mäkká. 
  • Počas varenia podľa potreby dolievame vodu. 
  • Očistené zemiaky a očistenú zeleninu pokrájame na malé kocky a uvaríme osobitne v osolenej vode do mäkka. 
  • Na masti speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme múku a spravíme zápražku, ktorú zalejeme vodou, dobre rozmiešame a za občasného miešania pomaly varíme 45 minút. 
  • Pred dovarením pridáme do polievky uvarenú šošovicu, zemiaky so zeleninou a bobkový list, dochutíme soľou a octom, ešte chvíľu povaríme a zjemníme smotanou.