Zelenskyj sa obáva o vzťahy so spojencami. Určite zostaneme sami, reagoval na presun bojov do Ruska

Ukrajinský prezident tiež verí, že je možné „tlačiť na demilitarizáciu Ruska“ na anektovanom polostrove Krym politickými spôsobmi.

28.8.2023 (SITA.sk) – Koalícia krajín pomáhajúcich Ukrajine v jej boji proti ruskej invázii by s tým mohla prestať, ak sa boje presunú na ruské územie, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Verím, že je to veľké riziko, určite zostaneme sami,“ odpovedal prezident v rozhovore so štátnymi médiami na otázku, či je načase presunúť sa do Ruska. Zdôraznil pri tom, že boj Ukrajiny o znovuzískanie jej územia kriticky podporili jej vzťahy so spojencami.

Pokrok a zodpovednosť za Ukrajinu na bojisku „sú vždy bilaterálne,“ povedal Zelenskyj a dodal, že medzinárodní partneri sú súčasťou každého víťazstva, akéhokoľvek zdržania v protiofenzíve, akýchkoľvek obranných akcií a akejkoľvek slabosti.

Ukrajinský prezident tiež verí, že je možné „tlačiť na demilitarizáciu Ruska“ na anektovanom polostrove Krym politickými spôsobmi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Rusko sa v uplynulých mesiacoch stalo terčom intenzívnejších útokov, pričom tamojší predstavitelia pripisujú ukrajinským dronom a ostreľovaniu aj zranených a mŕtvych. Ukrajina sa často vyslovene nepriznáva k cezhraničným útokom, no predstavitelia v Kyjeve ich zmieňujú a samotný Zelenskyj sa minulý mesiac v tejto súvislosti vyjadril, že sa vojna „vracia do Ruska“. Naopak, k útokom námornými dronmi a ďalšími zbraňami na Krym a ciele v Čiernom mori sa však Ukrajina hlási, pričom sľubuje, že môže prísť viac.

Viac k témam: Krym, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská protiofenzíva, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj sa obáva o vzťahy so spojencami. Určite zostaneme sami, reagoval na presun bojov do Ruska © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *