Hovädzí vývar
Hovädzí vývar
Suroviny
- 200 g predné hovädzieho mäsa
- 100 g hovädzie kostí
- 60 g koreňová zelenina
- 30 g cibuľa
- 20 g hovädzia pečeň
- 20 g šampiňóny
- celé čierne korenie
- 1,3 l voda
- podľa chuti trochu kelu, cesnaku
Postup
- Kosti dobre umyjeme, posekáme na menšie kúsky, vložíme do studenej vody, pridáme mäso v celku a necháme pomaly zovrieť.
- Keď vývar začne vrieť, pridáme soľ, niekoľko zrniek čierneho korenia a znížime prívod tepla (čím sa vývar pomalšie varí, tým je čistejší) a necháme variť 2 až 3 hodiny.
- Počas varenia sa tvorí pena, ktorú neodstraňujeme.
- Po hodine varu pridáme očistenú pokrájanú zeleninu, šampiňóny, kúsok kelu, strúčik cesnaku a vývar necháme dovariť.
- Hotový vývar precedíme cez jemné sito alebo plátený obrúsok.
- Mäso použijeme ako vložku do polievky.