Pirohy s makom
Na pirohy s makom potrebujeme zemiaky, muku, vajce, lekvár, mak, maslo, strúhanku a práškový cukor.
Na pirohy s makom potrebujeme zemiaky, muku, vajce, lekvár, mak, maslo, strúhanku a práškový cukor.
Pirohy s makom
Suroviny
- 600 g zemiaky
- 200 g hrubá múka
- 1 vajce
- 200 g lekvár
- 100 g mak
- g maslo
- soľ
- 100 g strúhanka
- 100 g práškový cukor
Postup
- V šupke uvarené a vychladnuté zemiaky očistíme, postrúhame, osolíme, pridáme vajce, preosiatu múku a vypracujeme tuhšie cesto.
- Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme štvorce alebo kolieska, do stredu dáme hustejší lekvár, cesto preložíme, okraje zatlačíme, aby lekvár pri varení nevytiekol.
- Pirohy pomaly varíme v osolenej vode.
- Uvarené a odkvapkané vkladáme do maku zmiešaného s cukrom a jednotlivé porcie na tanieri polejeme roztopeným maslom.